Graviditet vecka 25!

I fredags gick vi in i vecka 26 vilket innebär att graviditeten nu är 25 fullgångna veckor (plus lite till). Idag när jag skriver det här är det exakt 100 dagar kvar till BF (25+4). Imorgon går vi ner på tvåsiffrigt i nedräkningen.. Sjukt vad tiden springer iväg!
 
Tankar:
Graviditeten fortsätter att gå väldigt snabbt och smidigt och magen fortsätter även att växa väldigt fort. Jag var till BM i torsdags (dagen innan vecka 26) och där mätte de magen och gjorde de vanliga undersökningarna med prover och liknande. Jag har ju haft väldigt lågt järnvärde länge (superlågt under förra graviditeten trots järntabletter) men med massor av Duroferon så har det äntligen ordnat upp sig och järnvärdet såg bra ut nu. Skönt att slippa injektioner! BM mätte magen och jag tycker själv att den känns så himla mycket större nu än förra gången men enligt måttet så ligger jag långt under normalt (men ändå inom ok mått). "Öh jag tror nog att du måste mäta igen för den ÄR större än sist" sa jag men måttet stämde, haha. Förra måttet i vecka 25 låg strax under "normalt" men den här graviditetens mått ligger nästan i underkant.. Sjukt. Jag som känner mig höggravid. 
Allt såg iaf jättebra ut. Jag ska tydligen göra någon undersökning/provtagning för ev. graviditetsdiabetes också. När man får ett barn som väger över 4500 g så gör man per automatik den undersökningen vid ev. syskon sa barnmorskan.. Den skulle dock ha gjorts redan vid inskrivningssamtalet tydligen men bättre nu än aldrig kanske. Jag känner mig dock helt som vanligt så vi får väl se vad det visar. 
 
Jag längtar fortfarande lika mycket efter att få träffa bebis. Det känns så himla stort och häftigt allting! Vad är det för ett litet vilddjur som är där inne? Vem är du?? Hur kommer du att se ut? Kommer du bli en kopia av din storesyster eller kommer du att se annorlunda ut?
 
Bebis: 
Bebis är ca 30 cm långt och väger 790 g. Bebis kan ligga så att det trycker på urinblåsan vilket kan göra att du behöver gå på toaletten ofta (oh yes!). Navelsträngen är tjock och elastisk och den innehåller två artärer och en ven. För att förhindra att bodkärlen trasslar ihop sig så ligger de inbäddade i en geleaktig massa. Mot slutet av graviditeten så är navelsträngen ungefär lika tjock som en tumme och mellan 50-80 cm lång. Anlaget till barnets permanenta tänder bildas och de kommer fram sen när barnet tappat sina mjölktänder.
Sammanfattat från appen Preglife.
 
Kroppen:
Jag har mått väldigt bra under graviditetsvecka 25 och jag har knappt känt av några krämpor alls (förutom endometriosen as usual, de besvären försvinner tyvärr aldrig). Jag har känt mig lite piggare, ingen foglossning, ingen värre huvuvärk och bara allmänt "krämpfri". 
Jag smörjde magen under hela förra graviditeten med gravidolja för att försöka motverka bristningar på magen och jag slapp det i princip helt. Jag fick någon liten på sidan vid troskanten men absolut ingenting jag "stör mig på". Jag fick dock en del bristningar på brösten när titsen fylldes med mjölk efter förlossningen men de bristningarna har gått bort nästan helt. Den här graviditeten smörjer jag magen och titsen med Bio-oil. Jag vet inte om det gör någon skillnad alls men det kan ju iaf inte bli värre av att smörja med olja tänker jag. Det känns som att det borde göra sitt till att hålla huden på magen återfuktad och elastisk istället för alldeles torr men jag har ingen aning. Om inte annat är det skönare för huden.
Bebis är fortfarande extremt aktiv där inne i magen. Lily var det verkligen full fart på också men det går inte ens att jämföra med denna bebis. Jag vet inte om det kan vara moderkakans placering som gör den största skillnaden eller om det helt enkelt är olika men den här bebisen är så himla vild. Kickarna ner mot fiffi ilar som tusan redan och kickarna mot revbenen börjar också kännas väldigt hårda. Hur ska det gå mot slutet när bebis är ännu starkare? Det blir ju dock mindre yta för bebis att röra sig på då och mycket mer trångt så det ordnar nog till sig, haha. 
 
Här har ni magen i 25 fulla veckor! 
 
(null)

(null)

Fia

Du är så vacker!!!!!

Svar: 😘😘❤️
Evelina Nilsson