En dag på förlossningen!

Imorse hade jag tid inbokad hos min barnmorska. Allt såg bra ut vid kontrollerna men eftersom bebis har varit mindre aktiv de senaste veckorna, och extra lugn de senaste dagarna, så tyckte min BM att vi borde åka in till Akademiska och göra en riktig koll för att vara på den säkra sidan. "Hellre en koll för mycket än en för lite!" tyckte hon. Jag har faktiskt inte varit så orolig över de minskade rörelserna men eftersom hon tyckte att vi skulle åka in så kände även vi att man kanske borde kolla upp det ändå.

(null)

(null)

Vi fick tid på bedömningsmottagningen kl 13 och där tog det ganska lång tid för att gå igenom alla undersökningar. Först fick jag ligga en halvtimme med CTG-kurva (där det syndes att bebis var mindre aktiv än vad hon brukar vara) och efter det beslutade läkaren för att göra tillväxtultraljudet som skulle göras nästa vecka idag istället. Där kunde de se att allt såg bra ut; moderkakan gör fortfarande sitt, navelsträngen fungerar precis som den ska, det var lagom mängd fostervatten och bebis rörde sig en del under ultraljudet så efter UL konstaterade de att det inte var någon fara trots att bebis är lite mindre aktiv. Hon kanske bara spar på energi och bunkrar upp till det som komma skall.. 
Bebis uppskattades väga omkring 3500g nu så "jättebebisen" som låg 20% över i storlek vid förra tillväxtultraljudet hade nu planat ut lite och var endast 13% större än "normalt". Läkarna var med andra ord inte så oroliga för att hon skulle bli enorm längre så det släppte de nu.. Skönt! 

Efter ultraljudet ville läkarna även göra en vanlig gynundersökning för att titta hur livmodertappen såg ut och hur vi ligger till. Slemproppen lossnade för någon vecka sedan men sen har det inte hänt så mycket mer. Idag var dock livmodertappen helt utplånad och jag var öppen 2,5 cm vid undersökningen. Så sjukt!! En av läkarna gjorde en hinnsvepning också och vevade runt några varv för att förhoppningsvis få fart på förlossningen snart.. "Allt ser jättebra ut, huvudet är nedsjunket och jag känner bebisens huvud med mina fingrar!" berättade läkaren medan hon gjorde hinnsvepningen. Hur coolt??? 
Jag har bara hört hemska historier om hur ont det ska göra och hur hemskt det är med hinnsvepning men det var ingen fara alls så om någon av er har en hinnsvepning framför er: don’t worry! Det gick jättebra för mig och det var över snabbt trots att hon svepte massa varv så det är verkligen ingen att oroa sig över.

Så här i efterhand kan man ju undra varför vi satt så långt ifrån varandra i väntrummet men där och då var det tydligen väldigt logiskt, haha?! 

(null)

(null)

Alltså kan ni förstå att det snart är dags? 

"Alla hinnsvepningar som jag gjorde förra veckan resulterade i förlossningar till helgen och det kändes som att även den här svepningen var lyckad och din kropp är verkligen redo för förlossning nu så vi hoppas på bebis snart!!" sa läkaren efter undersökningen och skrattade lite. Det skulle ju kunna bli när som helst?! Helt plötsligt gick det upp för både mig och Johan att det faktiskt kan dra igång snart. Det kan vara timmar kvar?!?? Det kan ju också ta ytterligare några dagar (eller till och med veckor) tills det är dags men eftersom läkarna var hoppfulla på förlossning snart så hoppas även vi på att det är dags för lillasyster att göra entré till världen snart! Trots att man fortfarande inte förstår att det ska komma en till liten mini till oss så blev det på något sätt lite mer verkligt idag och vi längtar faktiskt efter henne nu! 

Efter sjukhuset blev det middag och lite shopping på Gränby! 

(null)

(null)

(null)

När vi var klara i Uppsala så var det dags att åka till svärisarna och hämta upp våran skruttunge på vägen hem. Hon var så glad och sprallig när vi kom så de hade minst sagt haft en mysig eftermiddag tillsammans! 

(null)

(null)

När vi kom hem blev det oboy och rostade mackor till kvällsfika (fruktsallad till Lily) och sen hoppade Lily ner i sin säng och även vi kröp ner i våran säng kort efter. Vi satsar på ett tidigt besök av John Blund ikväll. Han har visst redan hälsat på Johan men jag är inte riktigt sovtrött ännu så jag fick dispens och har telefonen i sängen ikväll så att jag kan uppdatera er om dagen som varit. Jag tror faktiskt att det tyvärr är ett tag kvar tills bebis vill ut men man kan ju hoppas att hon snart är redo som läkarna sa! Det är spännande tider nu!!!!