Det här med amning...!

Det är flera stycken som kommenterat här på bloggen och frågat om jag ammar eller om vi kör ersättning och eftersom amning är ett sånt himla hypeat ämne just nu så kommer här my view of it. 
 
Jag helammade Lily tills hon var 4 månader och då valde jag att sluta för att jag behövde gå tillbaka till starkare mediciner som man inte fick amma på. Jag slutade från en dag till en annan när vi väl fått henne att ta flaskan. Jisses vad fulla titsen blev av att sluta så tvärt men jag ville få slut på mjölken så fort som möjligt så jag härdade ut och tillslut var den borta. Jag lät bli att pumpa men det blev en och annan varmdusch för att lätta på trycket litegrann.. 
 
Belle helammade jag tills hon var 3 månader och sedan slutade jag för att jag skulle opereras i London och behövde även då ta starkare smärtlindring (vilket inte gick att kombinera med amningen) och det gjorde det till ett naturligt val att sluta amma. Jag hade förmodligen slutat amma oavsett eftersom Belle var/är mjölkproteinallergisk och det kändes bara så mycket smidigare med ersättning då. Även denna gång slutade jag tvärt. Den här gången kunde kroppen hantera avslutet lite bättre och det blev inte alls samma chock för kroppen. 
 
Amningen har från första sekund funkat absolut helt problemfritt för mig. Mjölken rann till direkt, det har inte gjort ont en endaste gång när jag ammat och det har funnits mer än tillräckligt med mjölk hela tiden trots att vi fick så stora barn som behövde massor för att hålla sin vikt! Det är jag så tacksam för. Och för mig är det viktigt att poängtera att amning inte behöver vara varken smärtsam eller problematisk. Den är det för många men inte för alla, så att strunta i att amma för att man är rädd för att det liksom ska göra ont eller vara bökigt... nej det behöver verkligen inte vara det. Det finns mängder av storys från dem som får kämpa med amningen och där den är smärtsam men jag tycker att det är väldigt viktigt att poängtera att motsatsen också existerar. Amning kan också vara helt problemfri.
 
Men. Jag har samtidigt varit väldigt öppen med att jag inte gillade att amma alls. Jag gjorde det enbart för att det är det bästa för barnet. Jag tror att ersättning absolut är tillräckligt men självklart borde ju bröstmjölken vara ännu bättre eftersom det är så "det är tänkt att det ska vara". Men för mig spelade det liksom ingen roll att det är bättre att amma. Det kanske inte är det absolut ´bästa´ med ersättning men jag tog beslutet att ´bra´ (= alltså ersättning) duger alldeles utmärkt och både Lily och Belle fick åtminstone bröstmjölk de första månaderna. Tro mig; bebisar växer och blir människor även på ersättning... 
 
Och så kommer vi till det här med hur laddat amning är.. Jag orkar egentligen inte ens bry mig om ämnet för jag tycker inte att det behöver vara sån himla big deal men eftersom ni efterfrågat min vinkel på det så kommer det här iaf. 
Jag hade inte alls något behov av att lägga ut bilder på när jag ammar, sitta och flasha titsen på restaurang för att "amning är det vackraste och mest naturliga som finns" utan jag går nog emot hela hypen just nu och tycker nästan att det har gått lite för långt. Ja, självklart kan ditt barn bli hungrigt på alla möjliga olika ställen och ja: SJÄLVKLART, ska ditt barn få mat då utan att någon ska ha åsikter om det, men man kan väl bara sköta det snyggt och inte göra någon grej av det? Inte en enda gång har jag stött på någon som haft någon åsikt när jag ammat eller tyckt att det är äckligt eller att jag borde skyla mig mer så det här med #normalizebreastfeeding känns bara konstigt tycker jag. Jag har inte alls bilden av att det inte redan är normalt?? Influencervärlden har tagit det här med amning till en helt ny nivå och ibland känns det nästan som att vissa skapat och använder den här hashtaggen bara för att.. jag vet inte ens vad... få visa upp sig lite extra..? Varför!??? Varför måste så många lägga ut amningsbilder a la sexyyy mama. Jag störde mig på det innan jag fick barn, jag störde mig på det under tiden jag ammade själv och jag stör mig på det nu efter att jag slutat. Jag är så trött på att se upptryckta ammande tits överallt. Samtidigt är det en självklarhet att amning ska få ske överallt just för att det är helt naturligt och allt det där. Men det tycker jag att det är? Varför göra en höna av en fjäder som inte ens är någon big deal från första början. Bara amma!! 

Eller vänta nu... Har Evis blivit bitter för att hon själv blivit av med sina tuttar?? Kan det vara därför det är extra irriterande att se tits överallt..? Hahaha! Alltså my god!!! Dom är helt borta?!? Ok lite bakgrundsinfo. Jag har alltid haft "ganska stora" tits (allt är såklart relativt) och jag hade innan jag fick barn D-kupor (ibland var jag nere på C-kupor beroende på min "fettprocent"). När jag blev gravid med Lily smällde det till och jag fick bomber som fyllde ut stora F-kupor. Efter amningen kunde jag leta fram mina minsta C-kupor och de satt bra.. Efter den här amningen har de bokstavligt talat försvunnit. Gone! Ni kan numera kalla mig plankan - det nicknamet gick jag under tills den dagen jag fick mina tuttar från första början (typ sist av alla)! Det är ju helt sjukt hur de bara kan försvinna? Det positiva med att få så små tits är att jag slapp taxöron iaf- det är helt omöjligt att så här små tuttar kan hänga! Ännu en positiv sak är att våran kära granne har erbjudit sig att låta Johan klämma på hennes tits om han skulle tröttna på mina minisar. Vilken tur att vi har människor i närheten som ställer upp om det krisar, hahaha! 
 
Och så en liten sammanfattning för den som inte orkade läsa allt: amning är såklart det bästa för barnet och man ska enligt mig ha rätt att amma överallt bara man "sköter det snyggt" men man behöver väl inte ställa till en scen om det utan bara amma. Amning är inte sexigt och ska inte vara sexigt - att hänga en unge i nippeln samtidigt som man trycker upp titsen och drar på sig sitt sängkammarface för att ta en bild till insta - njaa. Och så har Evis fått minimala tuttar. Slut på sammanfattning. 

Nu ska jag och Belle iväg på föräldraträff.. Jag antar att ämnet amning kommer att tas upp även där, det har en förmåga att göra det. 

Hoppas ni alla får en fin dag trots grått och trist väder. 

(null)


Jopplas

Kan man få se en före och efterbild på dina tuttar???? 😜😜😜
FIIIIIN JACKA!!!!! 😍

Svar: Endast speciellt utvalda... Men lucky you!! Du är en av dem 😉😅🤦🏼‍♀️ Tack! 💕
Evelina Nilsson