Packa BB-väska!

Det var någon för ett tag sedan som frågade här på bloggen om tips till att packa BB-väskan och självklart kommer mitt bidrag till packlista här. Jag läste flertalet listor om vad man skulle ta med sig och inte till förlossningen och BB innan vi fick Lily. Man har ju liksom ingen aning om vad man behöver när man inte varit med om det tidigare.
(Värt att tillägga är väl att man egentligen inte behöver ha med sig någonting. Att föda barn kräver inte att du har massa saker med dig, förossningen flyter på om ni så glömmer förlossnings-väskan hemma eller helt enkelt inte hinner få med er den - bebis kommer ut ändå och jag tror knappast att upplevelsen blir till det sämre, men vissa saker kan såklart underlätta och göra att allt känns lite trevligare).
 
Här är min lista med det som jag tyckte att var det viktigaste att ta med till förlossningen:
  • Vattenflaska!! Oh my god vad jag drack vatten. Jag hade en sån där "termosvattenflaska" som håller vattnet kallt länge (från Lagerhaus). Det finns ingenting som någonsin har varit så gott som iskallt vatten ur vattenflaska under förlossningen.. Jag längtar typ till förlossningen med bebis nummer två för att få kunna dricka vatten igen under tiden, haha. Så himla gott!!!
  • Tofflor. Det var superskönt att kunna hoppa i ett par tofflor när man skulle ut och glida på avdelningen eller gå ner till cafeterian eller något. Man kan ju glida runt i strumpor, barfota, eller sina vanliga skor med såklart men vi tyckte att det kändes trevligare att hoppa upp i sängen igen i rena strumpor och tofflor var galet smidigt att hoppa i och ur.
  • Nessesär: där behöver man väl allt det vanliga som man använder normalt. Utöver det "vanliga" så är det skönt att ha med hårsnoddar för att kunna sätta upp håret under förlossningen. Nässpray använde jag ganska flitigt under graviditeten (inom rekommendation) för att jag var så galet täppt under hela gravidteten så det kan vara skönt att ha med även inför förlossningen. Lypsyl vet jag inte varför det står på alla listor men jag är en riktig lypsyl/läppglans-junkie i vanliga fall så för mig var det en självklarhet att ta med oavsett anledning. Torrschampo är ju också en grej som jag alltid har med mig, men glöm för allt i världen inte det till BB, haha. 
  • Duschgrejer och hudkräm som luktar gott. Det är förmodligen inte ens tillåtet att ta med sig eftersom man ska vara så himla luktfri på sjukhus men alltså det var så himla skönt att få ta en dusch på BB och "bli människa" igen. Man kanske inte är så sugen på parfymerat första duschen direkt efter förlossningen men dagen efter var det alldeles underbart och jag älskar att lukta gott. Det får mig att känna mig fräsch och det är det lite bristvara med på BB allmänt, haha. 
  • Myskläder! Jag gled runt i mysdress under hela tiden på BB. Man ligger ju typ i sängen och gosar med sin nya lilla familjemedlem hela tiden och palla göra det nyförlöst i obekväma kläder liksom.. Och packa gärna med mjukiskläder som tillåter att du har en enorm binda därunder, cause you will blöda efter förlossningen big time. Ha gärna med amningslinne om du ska amma, för det kommer bli ett galet flashande med titsen på BB för att få igång en fungerande amning. Skönt att ha en tröja med dragkedja också så att det är lätt att öppna upp. Ett annat tips på outfit till BB är gravidleggings, amningslinne och en kofta. Det kan inte bli för mjukt och gosigt på BB! Jag skippade bh och allt sånt och hade bara mjuka amningslinnen för att slippa massa obekvämt tryck på ömma, svällda tits.. Jag hade dock "vanliga kläder" med mig inför hemresan. Det är ju ändå skönt att kunna klä på sig vanliga kläder när man väl lämnar sjukhuset. Men jag går ogärna någonsin ut i mjukisdress (även om jag bor i det hemma) men för mig är mjukis "hemmakläder". Är man bekväm i att även åka hem i mjukis så räcker det att ta med bara goskläder - snygga outfits är det sista du tänker på under BB-tiden.
  • Dator/padda/bok.. Nog för att det är mysigt att ligga och kolla på bebis hela tiden typ, men det är ganska långtråkigt att vara på BB också. Vi var ju tvugna att vara kvar i tre dygn efter förlossningen pga min endometrios/mediciner och det var tre ganska långa dygn. Man ville ju egentligen bara hem. Vi plöjde en och annan film under vår BB-tid och det var guld värt att kunna göra det. Det var nämligen inte ens en TV på rummet..
  • KAMERA!! Har ni en kamera så glöm den inte för allt i världen. Annars funkar ju mobilen att ta kort med också såklart - oavsett vad du fotar med i vanliga fall så kommer du vilja ta massor med bilder på den nya lilla minimänniskan. Mobilladdare får man ju inte heller missa att packa med..
  • Gottis. Jag åt inte någonting under förlossningen (förutom en mangosmothie som de fick tvinga i mig) men efter förlossningen kom hungern som ett brev på posten och då var det trevligt att packa upp det goda vi hade med oss. På BB var det sjukt härligt att ha lite gotta med sig. Jo förresten, jag drack den nedpackade päron-MERen under förlossningen. Sjukt gott. Inte lika gott som vattnet såklart (haha) men lite energi bjöd den på iaf.  
  • Sköna rejäla trosor som är bind-vänliga. Det känns som att jag tjatar om det här med bindorna men jisses, du har inte sett en riktig binda förrän du har varit med om en förlossning (eller varit med om ett missfall för den delen...) Det är monsterbindor de har på BB och de behövs kan jag säga! Jag behövde dem iaf. Jag slapp blöjorna men stegen efter blöja hittade ni mig i under hela BB-tiden, haha. 
  • Amningsinlägg. När mjölken väl rann till så rann det till big time. 
  • Tuggummi! Även detta är något jag är beroende av och så även på sjukan. Skönt att kunna plocka fram när man blev torr i munnen.
Grejer att ta med till bebis
  • Vi gillade att vi tog med vårt babynest. Det var superskönt att kunna ha henne mellan oss i sängen och sen bara flytta över henne i babynestet till den där lilla plastsängen de har på BB när hon skulle sova själv. Men man vill ju gärna ha bebis nära hela tiden och då var det skönt att kunna ha henne skyddad i nästet.
  • Det räcker med absolut max två ombyten kläder och kanske två stycken pyjamasar. Ta kläder med fötter inbyggda, glöm strumpor - det är ingen idé, de åker ändå bara av. Och att ha mössa inne på bebis har jag aldrig fattat så det skippade vi. Beroende på årstid så behöver man ju ev. varma kläder inför hemresan också. Åkpåse som man kan ha i babyskyddet är supersmidigt. Men annars är kläder allmänt väldigt överskattat på BB. Barnmorskorna påpekade att det bästa var att ha bebis hud mot hud så mycket vi bara orkade så vi hade Lily i blöja nästan hela tiden på BB. 
  • Babyskyddet!! Kan vara bra att ha med sig så att man tar sig hem.
  • Vi hade med en nalle och en filt också. Första lilla gosisen måste ju få vara med redan på BB såklart och en mjuk filt är mysigt att ha till bebis! Det är på något sätt mysigt att ha samma filt på BB och att den sen liksom följer med bebis hem sen. Men man behöver inte 17 filtar och 11 nallar - det räcker bra med en av varje.  
 
Det man enligt mig kan skippa... Det känns som att folk släpar med sig halva sitt hem till förlossningen ibland helt i onödan, haha. Men så är ju jag inte någon sån där overkill-människa heller så jag kanske inte riktigt förstår mig på sånt helt enkelt. 
  • Massa ombyten till bebis och bebisgrejer. Det bästa är att ha bebis hud mot hud den första tiden och att packa med 10 olika ombyten kommer bara vara onödigt och du kommer få släpa hem allt igen oanvänt. Men om man vill ha kläder på bebis hela tiden så är det såklart bra att ha några ombyten - de kan ju bajsa och spy ner ganska många omgångar kläder om de är på det humöret.  
  • Mjukt toapapper. Jag behövde inte använda det alls - både kissa och nr två gick utan problem efter förlossningen och det vanliga papperet fungerade alldeles utmärkt.
  • Högtalare, piff till rummet.. Alltså jag ha hört om folk som tar med sig en mysig lampa och massa annat. Jag blir så trött på såna människor, haha. Keep it simple! 
  • Purelan. Mina nipplar gjorde inte ont och amningen fungerade felfritt. Jag har inte använt de där krämerna en enda gång. Det kan ju dock kanske vara bra att packa med iofs utifall amningen inte skulle fungera lika smidigt som min gjorde. Jag har dock hört att det bästa mot ömma nipplar är att smörja in med bröstmjölk och låta nipplarna lufta så jag hade nog kört den varianten oavsett.. 
  • Bindor - det fanns på BB i massa olika storlekar så jag använde deras under hela tiden. Det var dock guld att man hade laddat upp ett förråd hemma med monster-nattbindor. 
  • Blöjor till bebis. Det får man där (åtminstone fick vi det) så det är ju bara ev. någon till hemresan som kan behövas. 
  • Morgonrock, pyjamas, egen mjuk handduk.. Jag sov i sjukhusskjortan på BB för att kunna dra fram titsen enkelt och så gjorde det inget om deras skjortor råkade blodas ner under natten (vilket inte bara hände en gång), det var bara att få en ny ifrån sjukhuset och det blev mindre nedblodade kläder att släpa med hem. Handdukar och allt finns på sjukhuset. Jag tog på mig en kofta om jag ville ha något över när jag var ute och gick, annars fick man en sån där "rock" att ha över sjukhusskjortan som funkade hur bra som helst också om man inte absolut vill ha sina egna grejer.
  • Napp. Barnmorskorna ville inte att vi skulle använda napp på BB för att det kunde ta fokus från amningen så det är ju knappast någon idé att packa med det om det är samma riktlinjer överallt.
Listan blev ju ganska lång så jag kan ju knappast ha glömt något, haha. Om någon har något att tillägga eller om jag mot förmodan glömt något viktigt så kommentera och påminn! Hoppas att den här listan kan hjälpa någon där ute att packa rätt! Sen vill jag ju såklart förtydliga igen att allt sånt här är så himla olika. Vissa vill ha massa saker med sig och vissa behöver ingenting men detta var det som funkade för mig/oss. Jag läste på någon lista efter förlossnigen om det mest onödiga de packat med och då var tofflor och vattenflaska med på listan över ´totalt onödiga saker att packa med´ och jag ba: Whaaat?? Det var mina top två bästa grejer, haha! Tänk att det kan vara så himla olika, haha.
 
Lycka till med packningen, förlossningen och allt spännande ni har framför er! Åh vad mysigt!!! 

Taggad Evis på förlossningsrummet! 

(null)

Mina tre viktigaste under förlossningen: termosvattenflaskan, tuggis och lypsyl.

(null)     

Åh! Första blöjan! <3

(null)

BB mys!!! 

(null)

Utan tvekan världens lyckligaste mamma genom tiderna! 

(null)

Mina finaste! 

(null)

(null)

Jag inser nu när jag tittar på bilderna att vi använde två bebisfiltar men jag står fast vid att det räcker med en, haha. De användes nog bara för att de var nedpackade..

(null)

Lily och gulligaste nallen som jag (Lily) fick av Mickis och Kasper på min Babyshower! 

(null)

(null)

Äntligen redo för hemfärd!  

(null)

Ute-outfiten på i ett kallt januari! 

(null)

Superstolta och lyckliga (och lite slitna) parents som precis blivit utsläppta ifrån BB med livets skatt! 

(null)