Graviditeten V 21!

Det efterfrågades ett inlägg om gravidideten den här veckan och självklart ska jag hålla er uppdaterade om bebis i magen och graviditeten.. Min tanke var att göra ett inlägg i veckan under hela graviditeten men det gick ju sådär, haha. Det kanske går bättre framöver än vad det har gjort hittills. Jag ska skärpa till mig nu och lovar er ett inlägg i veckan där ni får följa den resterande delen av gravidteten.. Det är ju ändå nu det börjar hända saker på riktigt. 
 
Mina tankar:
 
Vi är mitt i VECKA 21 nu (eller snarare slutet om jag ska vara alldeles korrekt.. imorgon är det redan v 22) och halva graviditeten har redan passerat. Det är lika lång tid sedan som bebis flyttade in i magen på mig som det är tills vi ska få träffa vår lilla mini. Jag tycker att det går väldigt snabbt och jag vet att det bara kommer säga swish och så är bebis nr 2 här. Jag vet att jag sagt det tidigare men jag är så otroligt tacksam för att jag får vara med om ännu en graviditet. Jag tar absolut ingenting av det för givet. Trots att endometriosen bråkar med mig som aldrig förr så försöker jag ändå att njuta till tusen av graviditeten och jag tycker att jag lyckas ganska bra faktiskt. Trots att allt känns mer verkligt den här gången så är allt ändå så himla overkligt på något sätt. Man vet att man väntar på ett barn som ligger i min mage men när man väl känner bebis i magen röra sig så känns det helt galet att allt är på riktigt. För mig så känns graviditeten med Lily som ´en egen del´, förlossningen som en brytpunkt och sen tiden efter som ´en helt annan del´. Jag kan liksom inte riktigt få in i huvudet att det var Lily som låg i magen under dessa nio månader. Hon var med mig varje sekund i nio månaders tid utan att jag inte ens visste att det var just hon. För mig blev det inte verkligt förrän hon kom ut och jag fick upp Lily på bröstet och jag kände ingen riktig kärlek till henne under tiden som hon låg i magen - det kändes liksom inte på riktigt trots att magen växte och hon kickade där inne för fullt. Den här graviditeten känner jag dock helt andra känslor till bebis i magen och jag känner att vi har bondat lite redan. Vem vet, jag kanske blir en sån där magklappar-morsa som pratar och sjunger med bebisen under den här gravidteten och som "älskar dig till månen och tillbaka", "mamma och pappa längtar efter dig" och allt sånt där.. Haha. Jag får rysningar av saker som är för cheesy (även om till och med jag börjar mjukna något med åren) men jag kommer nog aldrig kunna sträcka mig så långt som att jag gulligullar med magen.. Nog för att det är en riktig bebis där inne men det är när den verkligen kommer ut som bebis blir verklig på riktigt för mig! Alla är olika såklart men vi är inte riktigt såna som ligger och pratar med bebisen i magen på kvällarna. Åh gud, jag kan knappt tänka mig Johan ligga och sjunga godnattsånger för bebisen i magen på kvällarna. PANIK!! Haha!!
 
Bebis utveckling i magen:
 
Den här veckan är bebis ca 24 cm lång och väger runt 350 gram. Sinnesorganen utvecklas nu och smaklökarna på tungan är färdiga. Fram tills halva graviditeten växer de flesta barnen likvärdigt men nu börjar skillnaderna i genetiken märkas - en del kommer bli långa och smala, andra lite kortare och knubbiga. Om bebisen är en flicka så finns det redan nu cirka två miljoner ägganlag i äggstockarna.
(Sammanfattat från appen Preglife).
 
Min kropp:
 
Jag har fortfarande inte gått upp något i vikt men jag känner mig lite plufsigare och mer svälld. Titsen börjar bli svällda och har blivit större. Och magen börjar bli stor, haha. Jag har fortfarande lite problem med huvudvärk och är väldigt ljuskänslig (mer än vanligt) men har inte haft någon migränattack den här veckan vilket är jätteskönt. Jag har fått migränmedicin utskrivet så jag är redo om det skulle slå till igen. Jag har fått några konstiga "blodtrycksfall(??)" den här veckan där det känns som att jag håller på att svimma och så börjar jag skaka precis som att jag inte har någon energi alls men när jag lagt mig ner ett tag eller ätit något så har det oftast gått över ganska snabbt. Jag vet inte riktigt vad det kan vara..
 
Jag är fortfarande inte särskilt hungrig, har fortfarande lite svårt att få i mig "tung" mat och jag äter inte lika mycket som jag brukar. Däremot är jag mer sugen på andra "lättare" saker.. Typ yoghurt och fruktsallad och sånt. Kvällsfikat är dagens höjdpunkt och oftast blir det just yoghurt och fruktsallad, milkshake eller någon macka. Det är oftast när jag ska sova som jag blir sådär konstigt energilös och skakig så det känns bra att bunkra upp med energi för natten och då gäller det att äta det jag kan få i mig helt enkelt. Jag mår inte illa eller något sånt utan det är mer att det liksom tar stopp ibland. Ganska mycket av min energi går för tillfället åt till att fundera ut vad det faktiskt är som jag är sugen på, haha. Jag är sugen på något typ hela tiden men jag vet aldrig vad exakt det är jag är sugen på så hjärnan kör ett rullband med allt det kan komma på hela tiden för att försöka luska ut vad det är jag vill ha, men oftast kommer jag inte på vad det är och så hamnar jag typ vid frysen och äter Piggelin, haha. 
 
Förutom dessa "små-krämpor" som huvudvärken och yrseln så har jag ju endometriosen som bråkar med mig big time, men annars så mår jag väldigt bra och känner mig inte så annorlunda och märker inte riktigt av att jag är gravid. Jag har inte känt av det där med hormoner och sånt någonting under någon av graviditeterna vilket är skönt; jag är bara mitt gamla vanliga jag helt enkelt. Bebisen är en liten kvällsmänniska som lever livet hela kvällar och nätter. Jag känner sparkarna så mycket tydligare (och tidigare) under den här gravidteten och det fick jag förklaringen till på rutinultraljudet. Under graviditeten med Lily så satt moderkakan i framvägg och det gör tydligen att man inte känner spararna och rörelserna lika tydligt. Under den här graviditeten så har jag känt rörelser i säkert nästan en månad redan och nu är det riktiga kickar (även om de inte är lika hårda som de kommer bli). Förklaringen var alltså enligt barnmorskan att moderkakan sitter i bakvägg den här gången.
 
Sorry för den dassiga magbilden från igår kväll men här är iaf bebismagen i V 21! Den börjar verkligen flytta sig uppåt nu..

(null)